SFATURI PENTRU CONSUMATORI
1) cele mai mari falsuri se fac la vinurile dulci si licoroase. Vinurile seci sunt mai greu de masluit;
2) inainte de turnarea in pahare se pune mai intai putin vin intr-un pahar pentru a fi degustat, verificandu-se astfel daca nu are un eventual gust impropriu;
3) paharele folosite pentru servirea vinurilor nu trebuie sa afecteze limpezimea si culoarea. Sunt recomandate cele cu picior, in forma unui pocal, confectionate din sticla incolora, usor mai stramte la gura si mai largi spre fund, pentru a putea aprecia mai bine aroma si buchetul vinului;
4) paharele se umplu de regula la 2/3 din capacitatea lor;
5) cand se toarna din sticla in pahar, trebuie ca distanta dintre acestea sa fie cat mai mica (fara a sprijini gatul sticlei de buza paharului), pentru ca vinul sa curga in mod lin, placut;
6) sticlele cu vin care vor fi pastrate mai mult timp se vor tine obligatoriu culcate. Se verifica inainte etanseitatea sticlei si modul de dopuire;
7) locul unde se pastreaza sticlele cu vin trebuie sa asigure o atmosfera sanatoasa, aerata si usor umeda, la adapost de lumina, departe de caldura si de trepidatii;
8) vinurile albe (dulci, demidulci, demiseci si seci), precum si cele roze se servesc la o temperatura cuprinsa intre 5 si 10 grade si nu la 0 grade sau la temperaturi mai coborate; vinurile rosii usoare se servesc la temperaturi cuprinse intre 10 si 15 grade; vinurile rosii pline se servesc la o temperatura cuprinsa intre 15 si18 grade.